11 Nisan 2013 Perşembe

Bütün 2011 Xperia'lar için Ubuntu Touch İşletim Sistemi Kurulumu

http://www.blog-nouvelles-technologies.fr/wp-content/uploads/2013/02/ubuntu-touch-developer-preview-arrive-sur-dautres-dispositifs-android-2.jpg 
Cihazınızda kullandığınız android sisteminden sıkıldıysanız ya da sadece rom atarak yarattığınız değişiklikler artık yeterli gelmiyorsa yeni bir işletim sistemi denemeyi düşünebilirsiniz.


Cihazınızda kullandığınız android sisteminden sıkıldıysanız ya da sadece rom atarak yarattığınız değişiklikler artık yeterli gelmiyorsa yeni bir işletim sistemi denemeyi düşünebilirsiniz. Android'e kıyasla oldukça yavaş çalışıyor, temel telefon işlemlerini bile rahat rahat gerçekleştiremiyor olsa da Ubuntu Touch işletim sistemini denemenizde fayda var. Aynen Adnroid gibi açık kaynak kodlu olması ilerleyen zamanlarda çok daha fazla geliştirileceğinin sinyallerini veriyor. Kişisel kanaatim Android'in yerini tutamayacağı yönünde ama elbette ki açık kaynak kodlu işletim sistemleri arasında bir rekabet olması son kullanıcı olan bizler açısından oldukça faydalı olacaktır. 

Önceden uyaralım yapacağınız bu işlemler sadece deneme amaçlı ve geliştiricilere yönelik olarak anlatılıyor. Eğer ne yapacağınızı bilmiyorsanız hiç yapmayın cihazınıza kalıcı zararlar verebilirsiniz.

Gelelim cihazınıza Ubuntu Touch yüklemesini anlatmaya... Öncelikle ihtiyacınız olan şey bootloader kilidi kaldırılmış bir 2011 Xperia cihaz. (Neo, Neo V, Arc, Arc S, Mini, Pro, Ray vs.) İkinci ihtiyacımız ise en az 2 GB'lık (daha fazla olursa çok daha iyi olur) ext 4 alanı oluşturulmuş bir hafıza kartı. Zaten 2011 Xperia bir cihaz kullanıyorsanız düşük hafızası sebebiyle hafıza kartınızda bir "partition" oluşturmuşsunuzdur. Eğer bu bölümü oluşturmadıysanız linux yüklü bir bilgisayarla oluşturabilirsiniz. Eğer bilgisayarınızda linux yoksa windows yüklü bilgisayarda mini tool partition isimli uygulamayla veya telefonunuzdaki CWM menüsünden de bu alanı oluşturabilirsiniz. 

Bu işlemler hem telefonunuzdaki hem de hafıza kartınızdaki tüm bilgileri sileceği için öncelikle yedek almanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Cihazınız ve kartınızı hazırladıktan sonra şimdi sıra UbuntuTouch sistemini indirmeye geldi. Aşağıda yer alan bağlantılardan cihazınıza uygun Ubuntu Touch sürümünü indirin.


Satsuma
Anzu
ARC S LT18
Ayame
Smultron
Mango
Hallon
Haida
PLAY R800
Zeus
Iyokan
Urushi
Coconut


Bu dosyaları indirdikten sonra bir de çözünürlük için fix dosyalarını indirmemiz gerekli.

HDPI Cihazlar için : Tikla
MDPI Cihazlar için : Tikla

Gerekli olan dosyaları indirip hazırladıktan sonra kuruluma geçebiliriz.

İlk yapmamız gereken şey indirmiş olduğunuz dosyaların içinden boot.img isimli dosyayı çıkartmak ve bunu fastboot modunda cihazımıza yüklüyouz. Eğer daha önce kernel yüklemesi yaptıysanız aynı şekilde...

İkinci olarak SD kartımızın kök klasörüne (ext 1 alanı) indirmiş olduğunuz Ubuntu Touch işletim sistemini ( Cihaz bölümü ve ubuntu bölümü olarak iki parça) ve Cihaz çözünürlüğü için olan fix dosyasını kopyalıyoruz. Daha sonra CWM'den (cihaz açılırken ses kısma tuşuna basarak) install zip seçeneği ile önce cihaz dosyasını, sonra ubuntu dosyasını ve son olarak da çözünürlük fix'ini yüklüyoruz ve cihazımızı baştan başlatıyoruz. Aynen rom, gapps ve fix dosyalarını yüklerken olduğu gibi.

İlk açılışta bir kaç dakika boyunca siyah bir ekran olacaktır. Sabırlı olun ve bekleyin bir süre sonra Ubuntu'nun başladığını göreceksiniz.

Son olarak nasıl bir şeyle karşılaşacağınızı görebilmeniz için bir video sunalım sizlere...


Paylaş

Benzer Yayınlar

Bütün 2011 Xperia'lar için Ubuntu Touch İşletim Sistemi Kurulumu
4/ 5
Oleh

Abone Olun!

Yazımı Beğendiniz mi? Abone Olun Yayınları Kaçırmayın.